FEL!

Tájékoztatjuk kedves Betegeinket és Családjaikat, hogy 2019. szeptember 1-től az alábbi változások lépnek életbe Központunk működésében:

  • Szakorvosi rendeléseinkre időpontfoglalás kizárólag online, a honlapunkon megtalálható „Időpontfoglalás” menüpont használatával lehetséges. Kivételt képez a hallásvizsgálat és az alvásvizsgálatot végző készülék időpontfoglalása, mely a +36703529500 hívószámon rendelési időben elérhető.

  • Szeptember 1-től a +36204248428 telefonszámon a rendeléssel kapcsolatos egyéb kérdések megválaszolására lesz lehetőség, munkanapokon 9 és 18 óra között.

  • Október 1-től a Központunkban nyújtott szolgáltatások árai megváltoznak. Az új árak honlapunk megfelelő menüpontjában megtalálhatók. Természetesen azon betegeinknek, akik 2019. augusztus 5. előtt foglaltak időpontot, még a régi áron nyújtjuk az előjegyzett szolgáltatást.

1195 Budapest, Hofherr Albert utca 11/A

Útvonal

A kisgyermekkori középfülgyulladás és arcüreggyulladás

Egészség - A középfül- és arcüreggyulladás kialakulásának oka, jelei és kezelése

A kisgyerekek leggyakoribb betegségei közé tartoznak a felső légúti fertőzések. Különösen őszi-téli időszakban küzdenek a szülők azzal, hogy gyermeküknél egymást érik a megbetegedések. Ennek egyik oka, hogy a közösségekben mindig van legalább egy-két gyerek, aki náthás, köhög, vagyis nagy a visszafertőződés esélye.

A felső légúti infekciók általában nem korlátozódnak egy szervre,  a szájüregben, orrüregben, garatban, gégében, légcsőben is előfordulhatnak akár egyszerre is és könnyen ráterjednek a középfül üregrendszerére és az orrmelléküregekre.

Az arcüreggyulladás jelei

Kisgyerekkorban nagyon gyakori, hogy középfülgyulladássá vagy arcüreggyulladássá alakul a felső légúti fertőzés, ami anatómiai sajátosságaikkal magyarázható. Az arcüregek az orrmelléküreg-rendszer részeként a rostasejtekkel, a homloküreggel és az iköböllel együtt az arckoponya csontjaiban vannak, belső felületüket csillószőrös mirigyhám borítja. Kisgyermekkorban még csak az arcüregek és a rostasejtek fejlődnek ki, az orrüreg felé szűk nyíláson át szellőznek. Amennyiben ennek nyálkahártyája megduzzad – vírusfertőzés vagy allergia miatt-, az üregek elzáródnak. A bennük termelődő folyadék felszaporodik és ideális táptalajt képez a baktériumoknak, így felülfertőződés alakul ki.

Az arcüreggyulladás ugyanúgy indul, mint egy nátha, orrdugulással, tüsszögéssel, sárgás-zöldes, sűrű orrfolyással. Jellegzetes tünet az orrfolyás és a légcső felé lecsorgó váladék miatti köhögés, de fejfájás, magas láz, szem körüli duzzanat is kialakulhat. Fontos, az egyszerű náthától megkülönböztető jel az is, hogy a beteg állapota nem hogy javulna idővel, hanem rosszabbodik. Arcüreggyulladásra ne akkor gondoljunk, amikor arcfájdalmat jelez a gyermekünk, hanem elhúzódó gennyes orrfolyásnál, hurutos, főleg éjszaka fellépő köhögésnél.

A középfülgyulladás jelei

A középfül a dobhártya mögötti üreg, ebben helyezkednek el a hallócsontocskák. Akut gyulladása baktérium- vagy vírusfertőződés nyomán alakul ki. A jellegzetes tünetek pár nappal vagy egy héttel a felső légúti hurut kialakulása után jelentkeznek (ritkán észlelhetők azzal egy időben is). Félreismerhetetlen panasz a sajgó, egyre erősebb fülfájás. A gyerek rosszul hall, láza van, rossz a közérzete, levert. A kisbabák vigasztalhatatlanul sírnak, étvágytalanok, kezükkel gyakran a fülükhöz kapnak. A középfülgyulladást kísérheti hányás és hasmenés is.

Mi a teendő arcüreggyulladás és középfülgyulladás esetén?

Ha pár nap alatt nem múlik a nátha, el kell menni szakemberhez! Ma már ritkán szúrnak fel fület, a kezelés orrspray-vel (vagy orrcseppel), gyógyszerrel megoldható.

Nagyon fontos a helyes orrfújási technika megtanítása a nagyobbaknak, kicsiknél pedig a rendszres orrszívás, majd utána az orvos által felírt orrcsepp, mely lehet antibiotikus tartalmú is, az arc melegítése (akut hurut, lázas állapot mellett nem szabad), a váladék sűrűségét csökkentő gyógyszerek adása ugyancsak lényeges.  A gyermek fülészeti vizsgálata is elengedhetetlen, mivel az esetek nagy részében a dobüregben  folyadék halmozódhat fel, nagyothallást okozva.  Egyik esetben se adjunk köhögést elfojtó gyógyszert, inkább a váladékürítést segítő, a nyákot viszkózussá és felköhöghetővé válását segítő köptetőt alkalmazzuk!

Ha megbetegszik a gyermek, az alapos kikúrálás után lehetőleg egy hetet még tartsuk otthon, hogy megelőzzük egy újabb fertőzés kialakulását!
 
 

Gyerekmosoly - 2019 szeptember 23.
 

 

Fülfájás? Ezekkel a tünetekkel vigyük gyermekünket azonnal orvoshoz!

Mit tegyünk, ha fáj gyermekünk füle, és láza van? Azonnal orvoshoz vigyük vagy adjunk fájdalom- és lázcsillapítót és várjunk, amíg a panaszok enyhülnek? Elmondjuk, mi alapján döntheti el, hogy azonnal orvosi ellátásra van-e szükség.

Ezeket a betegségeket okozhatja a klímaberendezés!

5 tanács, hogyan maradhatunk egészségesek klímás helyiségben és hogyan kerülhetjük el a légkondi betegségeket.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1195 Budapest, Hofherr Albert u. 11/a

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 8-12; 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18