FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A kisgyermekkori középfülgyulladás és arcüreggyulladás

Egészség - A középfül- és arcüreggyulladás kialakulásának oka, jelei és kezelése

A kisgyerekek leggyakoribb betegségei közé tartoznak a felső légúti fertőzések. Különösen őszi-téli időszakban küzdenek a szülők azzal, hogy gyermeküknél egymást érik a megbetegedések. Ennek egyik oka, hogy a közösségekben mindig van legalább egy-két gyerek, aki náthás, köhög, vagyis nagy a visszafertőződés esélye.

A felső légúti infekciók általában nem korlátozódnak egy szervre,  a szájüregben, orrüregben, garatban, gégében, légcsőben is előfordulhatnak akár egyszerre is és könnyen ráterjednek a középfül üregrendszerére és az orrmelléküregekre.

Az arcüreggyulladás jelei

Kisgyerekkorban nagyon gyakori, hogy középfülgyulladássá vagy arcüreggyulladássá alakul a felső légúti fertőzés, ami anatómiai sajátosságaikkal magyarázható. Az arcüregek az orrmelléküreg-rendszer részeként a rostasejtekkel, a homloküreggel és az iköböllel együtt az arckoponya csontjaiban vannak, belső felületüket csillószőrös mirigyhám borítja. Kisgyermekkorban még csak az arcüregek és a rostasejtek fejlődnek ki, az orrüreg felé szűk nyíláson át szellőznek. Amennyiben ennek nyálkahártyája megduzzad – vírusfertőzés vagy allergia miatt-, az üregek elzáródnak. A bennük termelődő folyadék felszaporodik és ideális táptalajt képez a baktériumoknak, így felülfertőződés alakul ki.

Az arcüreggyulladás ugyanúgy indul, mint egy nátha, orrdugulással, tüsszögéssel, sárgás-zöldes, sűrű orrfolyással. Jellegzetes tünet az orrfolyás és a légcső felé lecsorgó váladék miatti köhögés, de fejfájás, magas láz, szem körüli duzzanat is kialakulhat. Fontos, az egyszerű náthától megkülönböztető jel az is, hogy a beteg állapota nem hogy javulna idővel, hanem rosszabbodik. Arcüreggyulladásra ne akkor gondoljunk, amikor arcfájdalmat jelez a gyermekünk, hanem elhúzódó gennyes orrfolyásnál, hurutos, főleg éjszaka fellépő köhögésnél.

A középfülgyulladás jelei

A középfül a dobhártya mögötti üreg, ebben helyezkednek el a hallócsontocskák. Akut gyulladása baktérium- vagy vírusfertőződés nyomán alakul ki. A jellegzetes tünetek pár nappal vagy egy héttel a felső légúti hurut kialakulása után jelentkeznek (ritkán észlelhetők azzal egy időben is). Félreismerhetetlen panasz a sajgó, egyre erősebb fülfájás. A gyerek rosszul hall, láza van, rossz a közérzete, levert. A kisbabák vigasztalhatatlanul sírnak, étvágytalanok, kezükkel gyakran a fülükhöz kapnak. A középfülgyulladást kísérheti hányás és hasmenés is.

Mi a teendő arcüreggyulladás és középfülgyulladás esetén?

Ha pár nap alatt nem múlik a nátha, el kell menni szakemberhez! Ma már ritkán szúrnak fel fület, a kezelés orrspray-vel (vagy orrcseppel), gyógyszerrel megoldható.

Nagyon fontos a helyes orrfújási technika megtanítása a nagyobbaknak, kicsiknél pedig a rendszres orrszívás, majd utána az orvos által felírt orrcsepp, mely lehet antibiotikus tartalmú is, az arc melegítése (akut hurut, lázas állapot mellett nem szabad), a váladék sűrűségét csökkentő gyógyszerek adása ugyancsak lényeges.  A gyermek fülészeti vizsgálata is elengedhetetlen, mivel az esetek nagy részében a dobüregben  folyadék halmozódhat fel, nagyothallást okozva.  Egyik esetben se adjunk köhögést elfojtó gyógyszert, inkább a váladékürítést segítő, a nyákot viszkózussá és felköhöghetővé válását segítő köptetőt alkalmazzuk!

Ha megbetegszik a gyermek, az alapos kikúrálás után lehetőleg egy hetet még tartsuk otthon, hogy megelőzzük egy újabb fertőzés kialakulását!
 
 

Gyerekmosoly - 2019 szeptember 23.
 

 

Fülzsír: fontos szerepe van, de ha sok van, az akár betegséget is jelezhet!

A fülzsírnak fontos szerepe van a fülünk egészsége szempontjából, de esetenként betegséget is jelezhet. Mutatjuk, mely tünetek hívhatják fel rá a figyelmet, hogy szakemberhez kell fordulni.

Az Apgar-érték – Mit jelent és hány pontot kap egy egészséges baba?

Virginia Apgar amerikai aneszteziológus az 1950-es években dolgozta ki rendszerét azzal a céllal, hogy a baba megszületése után gyorsan, rövid időn belül néhány standard segítségével megállapítható legyen, milyen állapotban van az újszülött.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18