FEL!

 Kedves Betegeink!

Áraink 2025. február 1-vel változnak! Hallásvizsgálatra csak telefonon, alvásvizsgálatra emailben tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

Megértésüket köszönjük!

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

5 tipp, hogy gyermekünk ne betegedjen meg állandóan a közösségben

Egészség - Így turbózzuk fel gyermekünk immunrendszerét, hogy elkerüljék a betegségek!

Ahhoz, hogy a gyerekek immunrendszere megfelelően fejlődjön és erős maradjon, folyamatosan el kell látni szervezetüket hasznos anyagokkal, ezt pedig elsősorban változatos, vitamindús táplálkozással biztosíthatjuk. Íme a legfontosabb egészségvédő szupertáplálékok, melyek nem hiányozhatnak gyermekünk étrendjéből!

1. Antioxidánsok

A legfontosabb antioxidánsok az A-, C- és E-vitamin, a béta-karotin, a cink és a szelén. Minden narancssárga, sárga és zöld gyümölcs, így az alma, a citrusfélék, illetve zöldség, így a brokkoli, a répa, a retek, a cékla, valamint a burgonya, a diófélék, a magvak és a búzacsíra valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékek bővelkednek ezekben az antioxidánsokban.

Tipp: Készítsünk szuperegészséges zöldség– és gyümölcskoktélokat! Használjunk ehhez szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek tápértéke magasabb, több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

2. Esszenciális zsírsavak

Mivel a szervezet képtelen esszenciális zsírsavakat előállítani, fontos, hogy ezeket táplálkozással pótoljuk. Az esszenciális zsírsavak alapvető forrásai a hidegen sajtolt olajok, a diófélék, a magvak, az avokádó és az olajos halak – ez utóbbiakon belül főként a lazac, a tonhal, a makréla, a szardínia és a hering.

Tipp: Uzsonnára, nasinak adjunk egy maréknyi diót, mandulát, kesudiót , a salátákra szórjunk pirított tökmagot, fenyőmagot, daraboljunk bele avokádót. Készítsünk házilag fish&chipset vagy halrudacskát, igazi halból az előre gyártott, mirelit helyett!

3. Probiotikumok

A bélflóra részét képező jótékony baktériumok segítenek elpusztítani a kórokozókat, javítják az emésztést és növelik a szervezet ellenálló képességét. A joghurt, a kefír, az aludttej és a sajtok mind gazdag probiotikum-források, ám antibiotikum-kúra után ajánlott valamilyen gyerekek számára kifejlesztett probiotikum-készítményt választani.

Tipp: Minden nap adjunk csemeténknek reggeli, uzsonna vagy vacsora mellé egy pohár kefírt vagy friss gyümölcsökből, mézből és natúr (esetleg krémesebb görög) joghurtból készített joghurtitalt!

4. Természetes ételek

Felejtsük el a cukrozott üdítőket, a fehérlisztből készült péksüteményeket és a mesterséges adalékokkal teletömött készételeket! Gondoskodjunk családunk egészséges táplálkozásáról piacon vásárolt friss zöldségekkel, gyümölcsökkel! Süssünk mézzel vagy aszalt gyümölcsökkel édesített süteményt egészséges hozzávalókból, készítsünk zöldség chipset nassolnivalónak!

Tipp: Készítsünk friss vagy mirelit gyümölcsökből morzsasütit! Ehhez egy tepsi alját tegyük tele gyümölcsökkel – lehet málna, eper, meggy, szilva, áfonya, szeder és ezek tetszőleges keveréke is- majd a tetejére szórjunk kókuszvirág cukrot. Morzsoljunk össze pár evőkanálnyi lisztet, 5 dkg vajjal és pár kanál barna cukorral és az így kapott morzsával szórjuk meg a gyümölcsök tetejét. Tegyük a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük fél óráig vagy amíg a gyümölcsök lekvárszerűek lesznek, a morzsa pedig aranybarnára pirul.

5. Napfény vitamin

A napos órák számának csökkenésével a gyerekek szervezete egyre kevesebb természetes D-vitaminhoz jut, ami pedig egyik feltétele a jó immunvédelemnek. A vitamin kapszulák mellett számos természetes forrása is van a D-vitaminnak. Ételek közül a legtöbb D-vitamint a csukamájolaj, szardínia, tonhal, tej, tejtermékek, máj és a tojás tartalmaznak.

Tipp: Hetente egyszer legalább szerepeljen az étrendben omlett, tükörtojás vagy főtt tojás. Készítsük el ezeket úgy, hogy vágunk bele sonkát, paprikát, paradicsomot, krémsajtot és szórjunk a tetejére reszelt sajtot!

+1 Tipp: Használjuk ki a sütőtök szezont!

A sütőtök magas A-, B- és C-vitamin tartalma hatékonyan segít a nátha megelőzésében, az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, és erősítik az immunrendszert. Szezonja lévén pedig nagyobb tápértékkel bír, és vitamintartalma is magasabb. Készíthetünk belőle levest, tésztát, lekvárt vagy pitét is, de a gyerekek legnagyobb kedvence kétségkívül a mézzel kínált, megsütött tök, ami legalább annyira csábító desszert, mint amennyire egészséges.

Az egészséges táplálkozás mellett pedig nagyon fontos az is, hogy minden nap legalább egy órát mozogjunk a friss levegőn. Ez gyermekünk étvágyára is jó hatással lesz és az esti elalvással sem lesz gond.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta. Fotó: Unsplash/Tanaphong Toochinda

 

 

 

Gyerekmosoly - 2019 szeptember 09.
 

 

5 illóolaj, ami fertőtlenít, illatosít és a fertőző betegségek megelőzésében is verhetetlen!

Beköszöntött az ősz, elindult a bölcsi, az ovi és az iskola. Ezzel párhuzamosan pedig újra megjelentek az alsó- és felsőlégúti betegségek, a megfázás és a nátha. Ha nem akarjuk a gyermekünket folyamatosan gyógyszerrel tömni (és nem is szabad), a vitaminok mellett jó szolgálatot tesznek a betegségek megelőzésében az illóolajok. Mutatjuk az 5 legerősebbet, amelyek az őszi-téli időszakban nagyon jó szolgálatot tesznek.

Ezekkel a zöldségekkel, gyümölcsökkel töltsük fel a vitaminraktárainkat tél végén!

Télen a szervezet kiürül a tápanyagokból, így szükség van pótlásra, egyfajta tavaszi megújulásként. Ezt pedig legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha olyan gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk, amelyek rostban, vitaminokban és egyéb tápanyagokban gazdagok.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 9-12; 16-18