FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Minden, amit a kiszáradásról tudni kell

Egészség - Itt a meleg, amivel együtt sajnos mindig megnő a különböző gyomor- és emésztőrendszeri fertőzések előfordulása is, melynek gyakori szövődménye kisgyerekeknél a kiszáradás. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk a megelőzésére illetve a kezelésére? Utánajártunk!

Amit a kiszáradásról tudni kell

A hányással, hasmenéssel járó megbetegedések nagy részét különböző vírusok okozzák és azért is érdemes rá odafigyelni, mert szövődménye lehet a kiszáradás. Kiszáradás akkor következik be, ha a bevitt és az ürített folyadék mennyisége az utóbbi irányába billen el. Hányásos, hasmenéses betegség esetén a bevitt mennyiséget rögzíteni kell, pontosan le kell jegyezni mikor és mennyit evett, ivott a gyermek.

Azt is tudni kell, hogy ha láz is csatlakozik a tünetekhez, akkor az is jelentős folyadékvesztést okoz illetve a hányás veszélyesebb a hasmenésnél, pusztán azért, mert folyamatos hányingernél, hányásnál a folyadék felvétele akadályozott. Tehát a legjobb helyzet, ha csak hasmenése van és a gyermek jól itatható.

Vigyázat! A gyerekek rövid idő alatt nagy mennyiségű folyadékot veszítenek hányás vagy hasmenés esetén. Egy felmérés szerint minden 25 gyerekből egy volt már kórházban 5 éves kora előtt hasmenéssel vagy annak mellékhatásai miatt.

Mi a teendő?

Hányás esetén csak óvatosan szabad folyadékot itatni, a gyermeket gyakran kb. 10 percenként kínáljuk meg néhány korty, vagy néhány kanál folyadékkal. A sokszor keveset elv eredményes lehet, természetesen nagy türelmet, odafigyelést igényel. Nagyobb mennyiségek a hányást provokálhatják.

Léteznek olyan készítmények „rehidratáló” porok, vagy italok, amelyek optimális koncentrációban tartalmaznak ásványi anyagokat, és az energia bevitel szempontjából fontos cukrot. Ezek a készítmények is segítenek az enyhébb lefolyású kiszáradásnál a folyadék és elektrolit egyensúly helyreállításában. Persze minél többféleképpen (láz, hányás és hasmenés egyszerre) következik be folyadékvesztés, annál gyorsabban léphet fel a kiszáradás. A betegség súlyosságát, elhúzódását befolyásolja a gyermek életkora is, minél kisebb a beteg, annál veszélyeztetettebb.

A kiszáradás jelei

Nagyon fontos ismerni a kiszáradás jeleit: a karikás szemek, a száraz ajkak, a ráncolható, rugalmasságát vesztett bőr, az acetonos lehelet. Súlyos jel, ha nem vagy alig pisil a gyermek, száraz a pelenka illetve ha bágyadtságot, aluszékonyságot észlelünk. Legfontosabb annak eldöntése, meddig mehet el a szülő az önálló otthoni ápolásban. Ez nem mindig könnyen eldönthető, de itt is érvényes az alapszabály: ha kétségeink vannak, inkább bízzuk az orvosra.

A hányós, hasmenéses gyerekek állapota gyorsan változhat. Lehet, hogy az orvosi vizsgálat után egy-két órával lesz rosszabbul, ilyenkor feltétlenül értesíteni kell a szakembert fejleményekről.

Forrás: Bethesda.hu; Fotó: Pixabay

 

Gyerekmosoly - 2023 május 30.
 

 

Hogyan szedjünk vitamint? - Minden, amit a vitaminpótlásról tudni érdemes!

Szedjünk-e egyáltalán vitamint, ha igen, milyeneket, és hogyan? A gyerekeknek is ugyanazokat adjuk vagy nekik másra van szükségük? Minderre választ kaphatunk a Semmelweis Egyetem által készített animációs sorozat, a KliniKaland új epizódjából, amely összefoglalja azt is, hogy melyek a vízben és zsírban oldódó vitaminok és ezek mennyi idő alatt fejtik ki a hatásukat.

A nyár veszélyei: túlhevülés, napszúrás, kiszáradás és hőguta

Így előzzük meg, hogy gyermekünk túlhevüljön a nagy melegben vagy napszúrást kapjon!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18