FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

A fülfájás leggyakoribb okai és kezelése kisgyermekkorban

Egészség - A fülfájás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori panasz, melynek számtalan oka lehet. Sorra vettük a legfontosabbakat és kezelésük lehetséges módjait.

Téli-nyári okok

 A fülfájás hátterében nyáron inkább a hallójáratgyulladások a gyakoribbak, az őszi-téli időszakban pedig a megfázásos panaszok kapcsán kialakuló fülkürthurut, illetve középfülgyulladás.

Strandszezonban – illetve a rendszeresen uszodába járó gyerekeknél- gyakori oka a fülfájásnak a külső hallójáratgyulladás, amely nagyon heves fájdalommal járó betegség. Ezt a hallójáratba jutó víz okozhatja, ami miatt felázhatnak, fellazulhatnak, megduzzadhatnak a szövetek, és így ideálissá válik a környezet a kórokozók elszaporodásának, a szövetekbe való könnyebb bejutásának. Hallójáratgyulladást továbbá okozhat a hallójárat sérülése, felsértése is. Hallójáratgyulladás esetén fontos, hogy óvni kell a gyermek fülét a víztől. A kezelés tisztítással és gyulladáscsökkentővel átitatott gézcsík behelyezésével, illetve antibiotikumos fülcseppel történik. Emellett a fájdalomcsillapítás és antibiotikumos kiegészítő kezelés is fontos.

Azok a gyerekek, akik úszni járnak - akár babaúszásra -, kifejezetten fogékonyak lehetnek a klóros víz vagy a közösségi víz miatt a hallójáratgyulladásra. Éppen ezért paraffinos olajozást szoktak ajánlani ugyanúgy úszás előtt is, mint fürdetéskor.

Allergia

Fontos tudni, hogy allergiás gyulladás is okozhat fülpanaszokat; természetesen nem minden esetben, de előfordul, például ha felsőlégúti tünetekkel jelentkezik, vizes orrfolyással, orrdugulással. Egyéb megnyilvánulása is lehet gyomorpanaszokkal, bőrtünetekkel: például refluxos, glutén- vagy laktózérzékeny babáknál fül-orr-gégészeti panaszok is jelentkezhetnek. Ilyen esetben a megfelelő kezelés, ha az allergéneket kiiktatjuk, vagy antihisztamint adunk, vagy szóba jöhet a reflux terápia, amely tudja csökkenteni a fül-orr-gégészeti panaszokat is.

Fogzás

Babáknál a fülfájás oka lehet a fogzás is, ez járhat együtt fülbe sugárzó fájdalommal. Ha gyermekünknél fülfájás jelentkezik, mindig nagyon fontos, hogy az általános állapotát is figyelembe vegyük. Ha elesett, lázas, nincs étvágya, láthatóan nincs jól, és mellette a fülét is piszkálja, inkább fülgyulladásra gondolunk. Igaz ugyan, hogy a fogzásnál is lehet az étvággyal probléma és hőemelkedés is előfordulhat, emellett jelentkezhet fülbe sugárzó fájdalom is, de fogzáskor a kicsik általában jó általános állapotban vannak, jól érzik magukat.

Reflux

Fülbe sugárzó fájdalommal járhat továbbá a torokfájás, torokgyulladás; vagy sokat bukó, refluxos babánál lehet például felmaródás miatt is - de ez inkább egy jelzett fülfájdalom, amelynek a súlyossága nem olyan erős.

Középfülgyulladás

A középfülgyulladásra olyan tüneteket hívhatják fel a figyelmet, mint a nyűgösség, az éjszakai nyugtalanság, a fül piszkálása, a láz, a rosszabb étvágy, esetenként a fül váladékozása - ilyenkor fontos sürgősen szakemberhez fordulni. A nátha hajlamosít a fülgyulladásokra, egyfelől a fülkürthurut miatt, másfelől azért, mert a kórokozók fel tudnak jutni a dobüregbe.

A fülproblémák lehetséges kezelési módjai

Azt fontos tudni, hogy a fülfájdalmak nagy része - körülbelül 80 százaléka - megfelelő tüneti terápia után elmúlik. Sokan kérnek antibiotikumot, ha a gyermeknek egy-két napja tartó náthája és fülkattogása, fülhúzódása van, de ilyen esetben ez teljesen felesleges, és a baba bélflórájának egyensúlyát is felborítjuk vele.

A tüneti terápia része a fájdalomcsillapítás, és a lázcsillapítás. A fájdalomcsillapítás 6 óránként történhet, tehát naponta négyszer, a gyerekeknek általában ibuprofen, paracetamol, metamizol és diklofenák hatóanyagú készítményeket javasolnak a szakemberek.

Nátha esetén, amikor annak kísérő tüneteként jelenik meg a fülfájás, és a gyermek általános állapota jó, orrcseppezésre, orrtisztításra is szükség van, legalább naponta ötször. Sok szülő ezt elmulasztja, pedig amíg nem tud a kicsi helyesen orrot fújni, ez nagyon fontos része a tüneti kezelésnek, mert ha a váladék nem kerül eltávolításra, az bent marad és pang, a nyálkahártya pedig egyre gyulladtabb lesz. Míg megfelelő tisztítással és a nyálkahártya duzzanatának lohasztásával általában el lehet mulasztani – vagy akár meg is előzhetjük- a fülfájást.

Mikor van szükség orvosi segítségre?

Ha a fülfájás mellett a következő tünetek bármelyikét is tapasztaljuk a gyermeknél, mindenképpen forduljunk orvoshoz: gennyes fülfolyás, ismétlődő hányás, csillapíthatatlan magas láz, gyógyszerre nem szűnő fejfájás, elesett állapot, a fül mögötti területen fájdalmas duzzanat és kifejezett bőrpír. Amennyiben a gyermek kétévesnél fiatalabb, azonnal vigyük orvoshoz, ha magas láz, éjszakai nyugtalanság és etetési nehézség együttesen tapasztalható nála.

Forrás: babaszoba.hu 

 

Gyerekmosoly - 2023 december 05.
 

 

A fültisztítás 5 aranyszabálya

Hogyan tisztítsuk, egyáltalán tisztítani kell-e a fülünket? Mit szabad és mi az, ami tilos?

Mit árulhat el az egészségi állapotunkról az orrváladék színe és állaga? Mutatjuk!

Már napok óta folyik az orra? Mutatjuk, mire utalhat az orrváladék színének, állagának változása, és mikor kell haladéktalanul orvoshoz fordulni!

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18