FEL!

 Kedves Betegeink!

2024.04.29-től 2024.05.06-ig szabadság miatt telefonos elérhetőségünk szünetel!

Megértésüket köszönjük!

Hallás- és alvásvizsgálatra csak telefonon tudunk időpontot adni! Telefonunk csak rendelési időben elérhető.

 

Tisztelettel:

Dr. Benedek Pálma

1192. Budapest, Zoltán utca 20., bejárat a Drágfy köz 1. felől.

Útvonal

Ezek az influenza első tünetei gyerekeknél - Legyünk résen!

Egészség - Az influenza jellemzően január végén, februárban támad és a vírusfertőzésre könnyen rátelepszenek bakteriális fertőzések is, amelyek súlyosabb szövődményekkel például gégegyulladással, középfülgyulladással, mandulagyulladással is járhatnak.

Influenza, koronavírus, RSV-fertőzés, adenovírus

A koronavírus új variánsai után januárban a covid mellé megérkezett az influenza, a légúti óriássejtes vírus (RSV) és az adenovírus. Azok a gyerekek, akik korábban átestek valamelyik fertőzésen, a legyengült immunrendszerük miatt könnyen elkaphatják a többit is. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint a felső légúti vírusfertőzések bakteriális felülfertőzése miatt súlyosabb szövődmények például gége-, mandula,-, középfül,- vagy akár tüdőgyulladás is kialakulhat a gyerekeknél.

Az influenza tünetei gyerekeknél

Az influenza a gyerekeknél az alábbi tünetekkel jelentkezik :

  • hirtelen fellépő magas, akár 39-40 fokos láz
  • száraz köhögés
  • A száraz köhögés után következik a hurutos szakasz, ekkor már hallhatóan felszakadozik a köhögés, ami a gyógyulás felé vezető utat jelzi.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ influenzajelentése is hasonló tünetekről számolt be. Több iskolában, óvodában, ahol tömegesen fordultak elő megbetegedések, a gyerekeknél az alábbi tünetek jelentkeztek:

  • láz
  • torokfájás
  • fejfájás
  • köhögés

Gégegyulladás is kialakulhat a gyerekeknél

Ha a magas láz néhány nap után sem múlik, a gyerek közérzete nem javul, nehezen veszi a levegőt, akkor bakteriális felülfertőzés is állhat a háttérben, de gyerekeknél gyakori a krupp is, ami a gége gyulladását takarja a hangszalagok magasságában, amelynek következtében nehezen veszik a levegőt. Amint csökken a duzzanat, a gyógyulás beindul.

A kicsiknél bakteriális felülfertőződés miatt a gégefedő is begyulladhat, ami magas lázzal, rossz közérzettel, nyelési és légzési nehézségekkel járhat, ezért sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Forrás; Fotó: Unsplash/Vitolda Klein

Gyerekmosoly - 2024 január 16.
 

 

Búcsú a brazíliai Covid-babáktól - Dél-Amerikában rengeteg gyermekáldozatot szed a járvány

Hiába hangsúlyozták sokáig a szakértők, hogy a gyerekekre nem veszélyes illetve csak könnyebb lefolyású megbetegedést okoz a koronavírus fertőzés, Brazíliában mégis már ezernél is több csecsemő halt meg Covid-19-ben. Ráadásul a helyi orvosok szerint ez a szám jóval magasabb lehet a valóságban. A BBC oknyomozó riportban járt utána a valóságnak.

Ismét elérhető a tű nélküli, orron át adható influenza elleni védőoltás gyermekek részére

November elejétől a gyógyszertárakban ismét elérhető a Fluenz Tetra szuszpenziós orrspray influenzavakcina. A négykomponensű védőoltás, amely a WHO és az Európai Unió által ajánlott vírustörzseket tartalmazza, tű nélkül, orron át adható be a 24 hónapos kort betöltött, de 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők részére. A védőoltás élő, gyengített influenzavírust tartalmaz, hatékonysága hasonló az injekció formájában adott vakcinákéhoz.

Gyerekmosoly Egészségközpont

Egészségközpontunkban az ország legmagasabban képzett, szakmailag felkészült szakemberei várják kis pácienseiket. Mottónk: Mosolyogva gyógyítunk!

Elérhetőségeink

 +36 /70/ 352 9500

 1192. Budapest, Zoltán utca 20. bejárat a Drágfy köz 1. felől.

  info@gyerekmosoly.hu

Kövessen minket Facebookon

Nyitvatartásunk

Hétfő: 16-18

Kedd: 14-18

Szerda: 16-18

Csütörtök: 8-12; 16-18